Vanheneminen vaikuttaa kaikilla silmien toimintaan. 

Noin 20-vuotiaana silmän sisällä oleva mykiö eli linssi alkaa hiljalleen menettää joustokykyään. Näön tarkentamista eri etäisyyksille säätelevien silmän linssien elastisuus vähenee ja tämän seurauksena lähelle näkeminen vähitellen heikkenee. 

Käytännössä lähinäön heikkenemisen huomaa useimmiten vasta yli 40-vuotiaana. Katsottaessa vuoronperään kauas ja lähelle, huomaa ensin tarkentumisen vaativan pidemmän aikaa kuin ennen. Silmän lihakset yrittävät kompensoida huonontunutta tarkentumiskykyä, mikä johtaa silmien rasittumiseen. Tämä oireilee usein silmien väsymisenä ja päänsärkynä. Myös tarkka lähietäisyydelle näkeminen hankaloituu ja katsottavaa kohdetta joutuu viemään etäämmälle. Tätä fyysiseen vanhenemiseen liittyvää ilmiötä kutsutaan aikuisnäöksi tai ikänäöksi. 

Kaikkien silmät muuttuvat huolimatta siitä, onko henkilöllä aikaisemmin ollut tarvetta miinuslaseille, pluslaseille tai onko näkö virheetön. Aikuisnäön tarkkaa alkamisaikaa on kuitenkin vaikea määritellä yksilöllisistä eroista johtuen. Silmien ikääntymisen vaikutus tuntuu eri ihmisillä myös erilailla. Silmän taittovoimaa korjaavalla laserleikkauksella ei myöskään voida estää aikuisiässä tapahtuvaa lähinäön heikkenemistä. Näin ollen silmänsä laserleikanneet tarvitsevat yli 40-vuotiaana useimmiten lähinäkemistä auttavat lasit. 

Lähinäön korjaamiseen on saatavilla myös esimerkiksi marketeista ja huoltamoilta 1 -tehoisia lukulaseja. Näitä laseja ei kuitenkaan voi suositella kuin ensisijaisesti satunnaiseen, lyhytaikaiseen käyttöön koska niissä ei ole millään tavalla otettu huomioon yksilölliset omien silmien tarpeet, eikä niiden istuvuus kasvoilla luonnollisestikaan ole optimaalinen.  Ikääntymiseen liittyy myös silmäsairauksien riskin kasvu. Senkin takia olisi tärkeätä käydä säännöllisesti optikon tarkastuksessa, jotta riskitekijät voidaan tunnistaa ajoissa. 

Tutustu tarkemmin Näköasiantuntijoiden tarjoamiin palveluihin ja tule käymään lähimmässä liikkeessäsi!